GEFF susține Ipoteca Verde

GEFF – Green Economy Financing Facility (www.ebrdgeff.com/romania) - oferă finanțare prin intermediul băncilor participante și consultanță gratuită prin intermediul consultantului facilității, Tractebel Engineering (https://tractebel-engie.com/en), pentru sectorul rezidențial pentru achiziția, reabilitarea unei locuințe eficiente economic sau pentru a reduce costurile cu energia, prin instalarea de echipamente și tehnologii eficiente energetic în sectorul rezidențial.

Facilitatea sprijină trecerea la economia verde din România cu o finanțare de 70 de milioane de euro pentru investiții în eficiență energetică și energie regenerabilă de capacități mici.  GEFF este un produs al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu sprijinul Fondului Global de Mediu (GEF) și a Fondului Internațional de Cooperare și Dezvoltare din Taiwan (TaiwanICDF).

Prima Instituție Financiară Participantă (IFP) din România este Banca Transilvania (www.bancatransilvania.ro), care dispune de 40 de milioane de euro pentru credite ipotecare GEFF pentru achiziția de locuințe noi eficiente din punct de vedere energetic precum și pentru credite de consum GEFF pentru achiziția de tehnologii eligibile eficiente energetic. 

Pentru mai multe informații vizitați site-ul facilității www.ebrdgeff.com/romania sau contactați consultantul facilității (Tractebel Engineering) trimițând un e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau folosind help-line 031 22 48 104.

 

Credite ipotecare pentru locuințe eficiente energetic

În a doua parte a articolului aveți informații despre cum să faceți casa mai "ecologică" utilizând GEFF - Facilitatea de finanțare Green Economy Financing Facility a BERD pentru a investi în tehnologii precum iluminat cu LED, aparate de aer condiționat, frigidere și congelatoare, ferestre și uși, izolație termică pentru clădiri, panouri solare fotovoltaice, panouri solare pentru apă caldă, pompe de căldură, centrale termice în condensație pe gaz, centrale termice pe biomasă. Acestea sunt soluții simple, de "bun simț", multe dintre ele fiind ușor de identificat prin intermediul sistemului de "etichetare energetică" UE ca fiind produse cu consum redus de energie.

Există o soluție și mai simplă pentru a deține o "casă verde" - cumpărați o casă care este deja verde!

Dacă noua locuință pe care doriți să o achiziționați are un Certificat de Performanță Energetică de "clasă A", este automat eligibilă din punct de vedere tehnic pentru a fi finanțată de o Instituție Financiară Participantă (IFP) GEFF. Prima IFP din România este Banca Transilvania, care oferă un credit ipotecar dedicat pentru locuințe noi eficiente din punct de vedere energetic. Pentru mai multe informații vizitați site-ul facilității www.ebrdgeff.com/romania sau contactați consultantul facilității trimițând un e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau folosind help-line 031 22 48 104.

Cum să-ți transformi casa într-o locuință ecologică

Creșterea performanței energetice a locuințelor noastre este ușoară! Trebuie doar să facem alegeri înțelepte atunci când achiziționăm electrocasnice, echipamente de încălzire, răcire și iluminat și când ne reabilităm casele.

Iată câteva exemple de măsuri pe care le puteți lua pentru creșterea eficienței locuințelor.

Îmbunătățirea iluminatului în case este una din cele mai simple metode de a economisi energia! Măsurile de economisire a energiei pot fi: Înlocuirea lămpilor vechi cu lămpi cu LED disponibile într-o gamă largă de culori ”calde” și ”reci”; instalarea de elemente de reglaj precum ”senzori de prezență” care opresc iluminatul atunci când părăsiți încăperea; elemente de reglaj simple de tip zi-noapte și chiar controlul iluminatului prin intermediul aplicațiilor specializate instalate pe smartphone. Înlocuirea sistemului de iluminat convențional cu cel cu LED poate aduce economii de energie electrică de până la 80%.

Puteți face casa răcoroasă prin mai multe metode, de la cele simple cu costuri reduse, cum ar fi umbrirea ferestrelor orientate spre sud, la metode mai sofisticate, ca instalarea unor pompe de căldură. Dar, uneori, soluția cea mai practică este instalarea unui aparat de aer condiționat, care generează costuri cu energia, de aceea trebuie avute în vedere: selectarea unui model eficient din punct de vedere energetic; dimensionarea corectă corespunzătoare spațiului ce urmează a fi răcit; umbrirea ferestrelor orientate spre sud și izolarea casei - deoarece izolația păstrează răcoarea în camerele cu aer condiționat în timpul verii (și căldura în camerele încălzite iarna).  Înlocuirea unui aparat de aer condiționat vechi cu un model nou, eficient și corect dimensionat, vă poate reduce facturile pentru răcire cu 45% - sau chiar mai mult, dacă aplicați și măsurile de umbrire și izolare termică.

Știați că frigiderul dvs. consumă mai multă energie electrică decât mașina dvs. de spălat? Surprinzător, dar adevărat (în majoritatea locuințelor). Acest lucru se datorează faptului că frigiderul consumă energie electrică 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, fiind unul dintre cei mai mari consumatori de energie din casele noastre.  Chiar dacă aveți deja un model destul de modern, înlocuirea unui frigider sau congelator de clasă A+ cu un model A+++ poate reduce aproape la jumătate consumul de energie electrică. Înlocuirea unui frigider cu o vechime de 10-15 ani cu un nou model de clasă A+++ poate aduce economii de energie electrică de până la 70%.

Înlocuirea ferestrelor vechi este o investiție prin care: economisiți bani pentru încălzirea și răcirea casei; mențineți în casă căldura iarna și răcoarea vara; și Îmbunătățiți aspectul și valoarea casei dvs.  În mod ideal, înlocuirea ferestrelor și ușilor trebuie realizată împreună cu termoizolația pereților, subsolului și acoperișului pentru a maximiza economiile de energie și confortul.  Efectul combinat al înlocuirii ușilor și ferestrelor și reabilitării termice reduce costurile de încălzire iarna și costurile de răcire vara cu mai mult de 30%.

Un sistem PV instalat pe acoperișul casei dvs. transformă lumina soarelui în electricitate gratuită.  Un sistem fotovoltaic compensează consumul de energie electrică cu 1:1, astfel încât fiecare 1 kWh generat pe acoperiș este 1 kWh evitat din rețeaua de energie electrică.

Apa caldă pentru familia ta nu trebuie să fie atât de costisitoare!  Costurile cu apa caldă pentru consumul individual, spălarea hainelor și a vaselor precum și pentru curățarea caselor reprezintă un procent substanțial din cheltuielile unei gospodării. Un sistem solar de preparare a apei calde preîncălzește apa și o introduce în sistemul dvs. existent de preparare a apei calde, reducând astfel consumul asociat de gaze naturale, energie electrică sau a altor combustibili utilizați. De obicei, acest lucru aduce economii de costuri substanțiale în timpul verii; economii bune primăvara și toamna și economii rezonabile în timpul iernii. Panourile solare cu tuburi vidate reprezintă cea mai bună tehnologie în prezent. Panourile solare plane sunt mai ieftine, dar mult mai puțin eficiente. Un acumulator de apă caldă bine izolat și un cazan eficient din punct de vedere energetic sunt necesare pentru zilele când numai sistemul solar nu este suficient.  Reduce în mod obișnuit costurile cu prepararea apei calde menajere cu 65%.

Pompe de căldură sunt o soluție de încălzire și răcire pentru casele cu grădini. Terenul de sub casele și grădinile noastre rămâne întotdeauna la o temperatură aproximativ constantă. Un sistem cu pompă de căldură bine proiectat poate fi folosit atât în anotimpul cald, pentru a răci aerul din locuință, cât și iarna, pentru a-l încălzi. Deși sistemele cu pompe de căldură folosesc energie electrică, un sistem bine proiectat poate oferi încălzire, apă caldă și răcire la costuri mult mai mici decât cele pentru încălzire, apa caldă și sistemele de răcire convenționale. Sistemele de pompare a căldurii nu sunt potrivite pentru orice consumator. Acestea se justifica mai bine pentru casele în care se utilizează energia electrică pentru încălzire și răcire. Înlocuirea sistemelor vechi de încălzire și răcire utilizând energie electrică cu un sistem electric cu pompă de căldură sol-apă poate reduce consumul de energie cu până la 80%.

Centrale termice în condensație pe gaz sunt performante! O centrală termică convențională evacuează gazele de ardere fierbinți direct prin coșul de evacuare. O centrală termică în condensație recuperează căldura din gazele de ardere evacuate și o refolosește pentru preîncălzirea apei în centrală, rezultatul fiind mai multă căldură cu mai puțini bani.  Înlocuirea unei centrale termice vechi cu o centrală termică în condensație poate reduce consumul de gaze naturale cu până la 20%.

Deși centralele termice pe biomasă folosesc cei mai vechi combustibili cunoscuți omenirii, tehnologiile moderne de acest tip aduc soluții de încălzire curate, ieftine, simple și ecologice pentru casele noastre. Centralele termice pe biomasă folosesc adesea combustibil ieftin ca lemnul și brichetele din lemn. Centralele pe peleți reprezintă o soluție mai scumpă, dar mai convenabilă, deoarece o centrală pe peleți se poate "alimenta" singură cu combustibil. Economii de energie: Înlocuirea unei centrale pe biomasă vechi, simple, cu o centrală termică modernă și mai eficientă, poate reduce consumul de combustibil cu 20%.

Cât timp se păstrează temperatura apei calde în casa dumneavoastră?  Indiferent de modul de preparare a apei calde – folosind energie electrică, gaz natural, biomasă sau panouri solare – apa caldă stocată își pierde căldura în timp. Un acumulator de apă modern, bine izolat, menține căldura mult mai mult timp. Înlocuirea unui acumulator de apă caldă vechi, insuficient izolat, cu un acumulator modern, bine izolat, poate reduce costurile de preparare a apei calde pentru familia dvs. cu până la 50%.

Facilitatea de finanțate Green Economy Financing Facility (GEFF) a BERD (www.ebrdgeff.com/romania) oferă finanțare prin instituțiile financiare participante pentru tipurile de investiții descrise în acest articol. Banca Transilvania este prima bancă românească care participă la GEFF.

Reprezentanții Băncii Transilvania și Tractebel Engineering vă invită la standul GEFF din cadrul Târgului Național Imobiliar TNI ce are loc în perioada 29 septembrie- 1 octombrie la Palatul Parlamentului, Sala Unirea.