Trend nou în comunitățile urbane!

Comunitățile urbane din ansamblurile rezidențiale evoluează, de la a împărți banii pentru o saună comună, la rețele de social media pe bloc și aplicații de mobil

Costurile pornesc de la 50 euro/lună pentru o garsonieră sau un preț mai ridicat cu 10-25%.

Ansamblurile noi creează comunități de locatari, cu interese comune, atrași de facilități care sunt importate din țările vestice, rând pe rând: paza privată, locuri de joacă pentru copii, sălile de fitness, saune, parcări cu prize de încărcare pentru mașini electrice și trotinete, camere de socializare, de evenimente, grădini interioare amenajate, piscine și supermarket.

„Din crearea unei comunități într-un ansamblu rezidențial câștigă locatarii, proprietarii clădirii sau apartamentelor dar și primăriile în raza cărora se află. De ce? Crește valoarea locuințelor, prin faptul că o comunitate însuflețește clădirea sau ansamblul și oferă servicii, informații, metode de a petrece timpul liber. Pe viitor, acestea vor fi tot mai importante.Intră într-un trend actual și se poziționează sus, deschide calea spre sharing – bike sharing, car sharing, bonă sharing, etc. Creează un partener de dialog, un grup cu aceleași interese, care poate lupta împotriva unui vecin care vrea să construiască abuziv sau ilegal, împotriva unei surse de poluare etc pe principiu unde-s mulți, puterea crește”, afirmă Maria Seder Neda, autoare a cărții „Cum să-ți cumperi o casă!”.

 Există un punct sensibil: fiecare proprietar plătește cotă indiviză din aceste facilități când cumpără locuința sau un abonament lunar ulterior.La un ansamblu middle, în Grozăvești, un proprietar plătește 50 euro/lună garsonieră, 100 euro/lună/2 camere. Cotele comune la cumpărare pot atinge între 10 și 25% din prețul locuinței.

Social Media este un vârf de lance în crearea unei comunități într-un ansamblu rezidențial. Grupurile de Facebook, care au sute de membri, de Whattapp, sunt din ce în ce mai populare. Acum pe aceste grupuri mame îți dau întâlnire cu copiii la locul de joacă sau fac programare la sala de fitness, vecini îngrijorați că văd fum pe geam la o clădire vecină etc