fbpx

Bancherii incep sa dea drumul la bani

Topul ieftinirilor de credite. 1-2% la cele în euro, 2-3% la cele în lei

 În ultima perioadă, cele mai importante scăderi s-au înregistrat la dobânzile la creditele în lei, concomitent cu reducerea bonificaţiilor la depozite

 Dobânzile de la ghişee sunt în continuă scădere. De la începutul anului, băncile au tăiat serios din dobânzile la creditele în lei şi valută, continuând astfel trendul început către finele anului trecut. Numai clienţii noi însă pot să se împrumute mai ieftin, pentru că reducerile sunt valabile doar în cazul creditelor nou acordate. Unele bănci au aplicat strategia micşorării marjelor de dobândă la finanţările în lei, cum este cazul grecilor de la Emporiki Bank, după ce BNR le-a dat posibilitatea să se împrumute mai ieftin în moneda naţională.

Începând de luni, banca a tăiat trei procente din dobânda la creditele ipotecare în lei, iar noua dobândă este de 10,44% pe an (calculată la indicatorul ROBOR de luni). Aceeaşi strategie a ieftinirii finanţărilor în lei are şi OTP Bank. Banca a tăiat un punct procentual din dobânzile la lei, astfel că dobânda la creditul ipotecar de achiziţii cu comision lunar a scăzut la 11,86%, respectiv 15,36% în cazul celui fără comision lunar. Garanti Bank, în schimb, a ieftinit cu 1,8 procente finanţările în euro garantate cu ipotecă, iar creditul imobiliar se vinde acum la o dobândă de 6% pe an.

După prudenţă, puţină relaxare

Bancherii dau semne astfel că sunt dispuşi să reia creditarea, după ce, anul trecut, băncile au fost extrem de prudente, mai ales în prima parte a anului 2009. Se vede dacă se compară marjele de dobândă la diferite tipuri de credite din acest moment cu începutul anului trecut. De exemplu, Raiffeisen a redus cu 6% marja de dobândă la creditele Flexi în euro şi cu 2,5% la creditele în euro cu ipotecă, în timp ce Piraeus a tăiat 2%, în cazul creditelor în euro cu ipotecă. Reducerile de dobândă pot fi chiar mai mari în cazul în care persoana care solicită creditul încasează salariul în contul băncii respective.

"Din trimestrul al doilea, băncile au început să reducă treptat dobânzile la credite, atât la lei cât şi la euro, astfel că, spre sfârşitul anului trecut, scăderile au fost substanţiale, iar dobânzile au ajuns la nivelul din vara anului 2008 şi chiar mai jos, la unele produse", a declarat pentru Gândul Anca Bidian, vicepreşedintele brokerului de credite Kiwi Finance. În plus, din trimestrul al doilea al anului trecut, băncile au început să mai crească şi gradele de îndatorare, ajungând la o medie de 40-50% în acest moment. "Prudenţa excesivă ne-a trecut prin grade de îndatorare mult mai mici, dar nu trebuie să ne uităm la atingerea gradului de îndatorare din 2008, de 70% uneori şi care nu e neapărat sustenabil, chiar şi în condiţii normale", a mai spus Bidian.

Sursa: Gandul

Abonare Newsletter - acces la ultimele stiri si oferte imobiliare si lista de expozanti TNI