Noi criterii de evaluare a modului de utilizare a plafoanelor de garantare din cadrul Prima Casă vor fi introduse de la începutul anului viitor pentru ca programul să își atingă principalul scop, respectiv oferirea unui sprijin categoriilor sociale care au nevoie de acesta pentru a-și cumpăra o casă.
Modificări Prima Casă
Noua procedură va avea în vedere reducerea graduală a intervenției statului prin garantare asumând că piața creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor, se arată într-un comunicat de presă publicat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
Evaluarea se va face la începutul fiecărui an, în funcție de ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor acordate în cadrul programului în anul precendent.
Pe baza criteriilor de mai jos, făcute publice de Ministerul Finanțelor Publice, se va realiza un punctaj diferențiat. Prin însumarea punctelor obținute în funcție de fiecare criteriu se va obține un punctaj final care va determina procentul de ajustare al plafonului alocat.
- raportul între volumul finanțărilor garantate acordate în cadrul programului și volumul creditelor pentru locuințe acordate de finanțatori persoanelor fizice, negarantate de către stat în anul precedent;
- raportul între numărul total al garanțiilor plătite finanțatorilor de la începutul programului și până la data de 31 decembrie a anului precedent și numărul total al garanțiilor acordate de la începutul programului și până la data de 31 decembrie a anului precedent;
- raportul dintre numărul garanțiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM după ce solicitările de acordare au fost invalidate cel puțin o dată, înregistrate de un finanțator participant în program în anul precedent și numărul total al solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM în anul precedent.
“Există o preocupare majoră de optimizare a proceselor de garantare la nivelul FNGCIMM. Pentru Programul Prima Casă, în paralel cu procesul de eficientizare a fluxului de garantare se desfășoară procese de recalibrare și reparametrizare ce pot conduce la o targetare cât mai eficientă din punct de vedere social, pentru a putea beneficia de acest program acei oameni care au o reală nevoie de locuință”, a declarat Alexandru Petrescu, directorul general FNGCIMM.
Citește tot materialul pe CPI- Conținut pentru profesioniștii în imobiliare !