Volumul tranzacţiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale (exclusiv cele industriale şi de depozite tradiţionale) a scăzut cu sub 10% faţă de nivelul din 2022, de 450 de milioane de euro, şi continuă să se situeze considerabil peste nivelul de dinaintea pandemiei, potrivit estimărilor Colliers, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, începutul anului şi ultimele luni din 2023 au contribuit semnificativ la rezultatul pozitiv, întrucât activitatea a încetinit în trimestrele doi şi trei. Performanţa este foarte bună, având în vedere provocările din anumite zone ale pieţei imobiliare comerciale, pe fondul costurilor de construcţie mai mari decât în urmă cu câţiva ani, trage concluzia Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România, care se aşteaptă, totodată, la un 2024 cu rezultate bune, având în vedere atât interesul investitorilor, cât şi volumul actual de tranzacţii în lucru.
"Este îmbucurător să vedem entuziasmul investitorilor în privinţa potenţialului pe termen lung al României. În prezent, ţara şi sectorul imobiliar se confruntă cu multe provocări. De la costurile de construcţie mult mai mari decât în urmă cu câţiva ani, la incertitudinile legate de economie sau de situaţia geopolitică globală, la ratele ridicate ale dobânzilor şi la incertitudinile care însoţesc de obicei un an electoral. Chiar şi în acest context, anul trecut s-au vândut terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale în valoare de puţin peste 400 de milioane de euro, un nivel mulţumitor dacă ne gândim că înainte de pandemie vorbeam de 300-400 milioane de euro pe an", explică Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.
Citește întregul articol pe Bursa Constructiilor