fbpx
Ratele la creditele ipotecare, comparativ cu salariul mediu net

Ratele la creditele ipotecare, comparativ cu salariul mediu net

Rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în București reprezenta la finalul anului trecut un procent de circa 43% din salariul mediu net pe economie la nivel național, se arată într-un raport realizat de SVN Romania.

Aceasta ar fi cea mai bună valoare a acestui indicator la nivel regional și printre cele mai bune valori la nivelul Uniunii Europene.

În analiză a fost luată în calcul cumpărarea unui apartament cu două camere mass market, cu o suprafață utilă de 50 mp, finalizat de cel puțin 30 de ani și amplasat în afara zonelor centrale și semi-centrale ale capitalelor din Uniunea Europeană.

De asemenea, a fost luat în calcul un credit ipotecar pe 25 de ani, cu un avans de 15% și cu o dobândă fixă în primii cinci ani, fără a include costurile asociate, precum comisioanele, taxele notariale sau asigurările.

Pentru stabilirea dobânzii au fost luate în calcul creditele ipotecare cu dobândă fixă de primele trei bănci din fiecare stat analizat.

Dacă indicatorul SVN are o valoare de 43% în cazul Bucureștiului, rata pentru cumpărarea aceluiași tip de apartament în Budapesta ajunge la 80% din salariul mediu din Ungaria, rata pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în Varșovia deține un procent de 83% din salariul mediu din Polonia.

 

Citeste articolul intreg pe Arena Constructiilor

Abonare Newsletter - acces la ultimele stiri si oferte imobiliare si lista de expozanti TNI